Weight loss

13 mogelijke gezondheidsvoordelen van gewichtsverliesmedicatie

Wat als afslankmedicatie méér doet dan alleen kilo’s laten verdwijnen? GLP-1-medicijnen zoals Ozempic, Wegovy en Mounjaro lijken niet alleen een doorbraak voor gewichtsverlies, maar ook invloed op je algehele gezondheid te hebben. Natuurlijk: de medicatie is geen wondermiddel en ook geen vervanging voor een gezonde leefstijl, maar onderzoeken suggereren dat de medicijnen een gamechanger kunnen worden op het gebied van gezondheid. Zo zouden ze kunnen bijdragen aan een lager risico op hart- en vaatziekten, minder ontstekingen, betere slaap en zelfs verbeteringen in je mentale welzijn. In dit artikel zetten we 13 belangrijke mogelijke gezondheidsvoordelen voor je op een rij.
Gezondheidsvoordelen gewichtsverliesmedicatie
Key Takeaways
  • GLP-1-medicatie helpt mogelijk niet alleen bij afvallen, maar ook bij je gezondheid.
  • Onderzoek laat zien dat gewichtsverliesmedicatie mogelijk het risico op onder andere hartproblemen, nierziekten en zelfs depressieve klachten kunnen verlagen.
  • Er is nog meer onderzoek nodig om een verband tussen de medicatie en de gezondheidsvoordelen aan te tonen.
  • De medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken, dus overleg altijd met een arts voordat je start.

Overgewicht: het gaat om meer dan kilo’s

In Nederland heeft inmiddels meer dan de helft van de volwassenen overgewicht. Die extra kilo’s merk je niet alleen aan je kledingmaat. Weinig energie, sneller buiten adem zijn, slechter slapen en je onzeker voelen; overgewicht kan je dagelijkse leven flink beïnvloeden.

Daarbij loop je als je te zwaar bent meer risico op serieuze gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, slaapapneu en zelfs bepaalde vormen van kanker. 

Oftewel, overgewicht kan fysiek en mentaal zwaar wegen.

Ook de maatschappelijke kosten lopen jaarlijks in de miljarden door extra zorg, ziekteverzuim en verminderde productiviteit, en mensen met overgewicht hebben vaak te maken met stigmatisering. 

De oplossing: afvallen.

Medicatie als oplossing

Voor veel mensen zijn GLP-1-medicijnen zoals Ozempic, Wegovy, Mounjaro en Saxenda dé oplossing na jaren van diëten en jojoën. De medicijnen helpen niet alleen om kilo’s kwijt te raken, maar lijken ook het risico op allerlei ziektes te verlagen.

Hoewel de wetenschappelijke wereld nog volop onderzoek doet, is één ding duidelijk: de eerste resultaten zijn veelbelovend.

In het kort: Overgewicht gaat niet alleen om uiterlijk, het raakt je gezondheid en algehele welzijn. GLP-1-medicatie kan je helpen succesvol af te vallen en biedt mogelijk diverse gezondheidsvoordelen.

GLP-1 en gezondheid: hoopvolle signalen, nog geen bewijs

Wat begon als diabetesmedicatie, bleek vervolgens de weegschaal in beweging te brengen en lijkt nu ook allerlei gezondheidsvoordelen te bieden. 

Bij mensen met diabetes zagen onderzoekers een lager risico op maar liefst 42 verschillende aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, leverkanker en zelfs psychische klachten zoals schizofrenie [1].

Nog geen bewijs

Hierbij willen we wel het volgende benadrukken: de eerste resultaten zijn veelbelovend, maar harde oorzakelijke bewijzen ontbreken nog. 

Veel van het huidige onderzoek is observationeel of gedaan bij mensen met diabetes, die vaak ook andere gezondheidsproblemen hebben

We weten dus nog niet zeker of deze voordelen direct door de medicijnen zelf komen, of vooral door het gewichtsverlies dat ze veroorzaken. Ook is onduidelijk in hoeverre de resultaten gelden voor mensen zonder diabetes. 

Er loopt momenteel veel aanvullend onderzoek om deze vragen te kunnen beantwoorden.

In het kort: Onderzoeken bieden hoopgevende resultaten over de mogelijke gezondheidsvoordelen van GLP-1-medicijnen, maar er is nog geen hard bewijs en er is meer onderzoek nodig.

13 mogelijke gezondheidsvoordelen van afslankmedicatie

De populariteit van afslankmedicatie zoals Ozempic en Saxenda blijft in hoog tempo groeien. En gezien de veelbelovende extra gezondheidsvoordelen lijkt die trend voorlopig niet te stoppen. We vertellen je 13 belangrijke mogelijke gezondheidsvoordelen. 

Let op: hoewel onderzoek suggereert dat de medicijnen de volgende voordelen kunnen bieden, is dit nog niet onomstotelijk vastgesteld. 

1. Hartgezondheid: lager risico op hartaanval of beroerte

GLP-1-agonisten zoals Wegovy en Mounjaro lijken ook je hart te beschermen.

In een grote cardiovasculaire studie bleek dat mensen die deze medicijnen gebruikten een lager risico hadden op overlijden door hart- en vaatziekten, een niet-fatale hartaanval of een niet-fatale beroerte [3]. Een serieuze extra bonus dus.

2. Nierbescherming: minder kans op schade

Semaglutide, één van de bekendste GLP-1-middelen, laat ook op niergebied positieve effecten zien.

In de grote FLOW-studie zagen onderzoekers dat het medicijn de achteruitgang van de nierfunctie bij mensen met type 2-diabetes vertraagde. De kans op ernstige nierschade daalde met 24% [4].

Niet voor niets hebben de FDA en EMA Semaglutide nu ook goedgekeurd voor nierbescherming bij diabetespatiënten.

3. Hersenen & dementie: hoopvolle bescherming

GLP-1-medicatie lijkt ook je hersenen te beïnvloeden. Zo remmen deze middelen ontstekingen in het brein, verminderen ze de ophoping van schadelijke eiwitten (zoals amyloïde), en vertragen ze mogelijk cognitieve achteruitgang.

Een analyse van 26 studies liet zelfs zien dat het risico op dementie bij GLP-1-gebruikers met 53% lager lag [5].

Daarnaast zijn er veelbelovende resultaten uit dierstudies. In muismodellen voor Alzheimer en Parkinson bleek dat semaglutide (Ozempic en Wegovy) en liraglutide (Saxenda) hersencellen beschermden, schadelijke eiwitophopingen verlaagden en ontstekingen terugdrongen [6,7]. 

4. Betere slaap & minder slaapapneu

Slaapapneu, waarbij je ’s nachts geregeld stopt met ademen, komt veel voor bij mensen met overgewicht. Hier lijkt tirzepatide (Mounjaro) positieve effecten op te hebben.

Bij mensen met matige tot ernstige slaapapneu en obesitas verminderde Tirzepatide het aantal ademstops per uur (de zogeheten AHI-score), het zuurstoftekort tijdens de slaap, en ontstekingswaarden in het bloed. Daarnaast daalde hun bloeddruk en verbeterde hun zelfgerapporteerde slaapkwaliteit [8].

5. Lagere bloeddruk: kleine daling, groot verschil

Gewichtsverliesmedicatie zorgt voor een lichte, maar meetbare verlaging van zowel de bovendruk als onderdruk (1 tot 5 mmHg) bij mensen met type 2-diabetes [9].

Het is misschien een bescheiden daling, maar toch een waardevolle bijdrage aan de bescherming van je hart- en vaatstelsel.

6. Leververvetting: hoopvolle resultaten voor je lever

Bij mensen met leververvetting (NAFLD of NASH) blijkt GLP-1-medicatie, vooral met liraglutide en semaglutide, het vetgehalte in de lever significant te verlagen [10]. Ook verbeterden ontstekingswaarden en bleek de kans op verdere leverschade kleiner. 

Onderzoekers noemen de resultaten veelbelovend, maar benadrukken dat meer onderzoek nodig is voordat GLP-1’s standaard onderdeel worden van de behandeling van leververvetting.

7. Darmkanker: mogelijk lager risico

In een grote cohortstudie uit 2023 hadden GLP-1-gebruikers 25% minder kans op dikkedarmkanker dan mensen die metformine gebruikten [11].

De onderzoekers waarschuwen wel: het gaat om een observatie, geen bewezen oorzaak-gevolgrelatie. Maar het geeft zeker stof tot verder onderzoek.

8. Ontstekingsremmend: rust in je lijf

GLP-1-medicatie verlaagt ontstekingswaarden in het lichaam [12].

Minder ontstekingen in je lichaam hebben zorgt ervoor dat je lichaam, en vooral je hart- en vaatstelsel, minder worden beschadigd, wat het risico op ziekten zoals hartproblemen verlaagt.

9. Verslaving: minder drang, meer rust in je hoofd

Veel mensen die GLP-1-medicatie gebruiken, merken dat hun behoefte aan suiker, alcohol of zelfs sigaretten sterk afneemt. Waar eerst de hele dag die innerlijke stem om “nog één drankje” of “nog iets zoets” bleef zeuren, wordt het ineens stil in je hoofd.

In een onderzoek daalde de alcoholcraving bij deelnemers met maar liefst 40%, en het aantal zware drinkdagen ging ook flink omlaag [2].

10. Bescherming van je alvleesklier: behoud van bètacellen

GLP-1 beschermt de bètacellen in je alvleesklier tegen afbraak [13].

Die bètacellen produceren insuline, het hormoon dat helpt je bloedsuiker te reguleren; door deze cellen te beschermen tegen afbraak, ondersteunt GLP-1-medicatie een stabielere suikerhuishouding en voorkomt het diabetesproblemen op de lange termijn.

11. Minder gewrichtspijn bij artrose: soepeler bewegen

Semaglutide biedt mogelijk verlichting voor mensen met overgewicht en matige tot ernstige kniepijn door artrose.

In een studie zorgde de wekelijkse injectie niet alleen voor gewichtsverlies, maar ook voor een duidelijke vermindering van kniepijn in vergelijking met het placebo [14].

12. Longfunctie & minder infecties: ademhalen met minder zorgen

Bij mensen met zowel COPD als type 2-diabetes lieten GLP-1-agonisten indrukwekkende resultaten zien: het aantal longaanvallen nam af met 18%, longontstekingen met 28%, zuurstofafhankelijkheid met 34% en zelfs het sterfterisico daalde met 40% [15].

Oftewel, GLP-1’s geven je longen lucht.

13. Mentale gezondheid: iets vrolijker, iets rustiger

GLP-1-medicatie lijkt ook een gunstig effect te hebben op je stemming. 

Uit een meta-analyse met meer dan 2000 deelnemers bleek een kleine maar significante daling in depressiescores, wat wijst op minder somberheid en spanning [16].

In het kort: GLP-1-medicatie doet mogelijk veel meer dan alleen helpen met afvallen. Ze lijken positieve effecten te hebben op de gezondheid van je hart, nieren, hersenen, lever, longen en zelfs je mentale gezondheid. Hoewel het nog niet bewezen is, zijn de eerste resultaten hoopvol en reden voor verder onderzoek.

Wat zijn de nadelen?

Hoe veelbelovend de voordelen ook zijn, GLP-1-medicatie kent ook zijn keerzijden.

Allereerst kunnen deze medicijnen bijwerkingen veroorzaken. De meestvoorkomende zijn misselijkheid, buikpijn, diarree en verstopping. Vooral in de eerste weken moeten veel gebruikers wennen aan hoe hun maag en darmen reageren.

Daarnaast kan bij snel gewichtsverlies ook spiermassa verdwijnen. Daarom is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten, krachttraining te doen en de voortgang goed te laten monitoren.

Als laatste: de medicijnen zijn een hulpmiddel, geen wondermiddel. Voor een gezond gewicht en goede gezondheid blijft je leefstijl het belangrijkste. 

In het kort: Gewichtsverliesmedicatie biedt veel voordelen, maar heeft ook een keerzijde. Zo kun je last krijgen van misselijkheid, diarree en andere bijwerkingen en loop je het risico om spiermassa te verliezen.

Wat brengt de toekomst? Van spierbehoud tot verslavingszorg

De ontwikkeling van afslankmedicatie staat allerminst stil. Wereldwijd werken onderzoekers aan nieuwe varianten met minder bijwerkingen en verkennen ze innovatieve toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan middelen die spierverlies tegengaan of gericht zijn op de behandeling van verslaving.

Ook op neurologisch vlak zijn de verwachtingen hooggespannen. Grote langetermijnstudies onderzoeken de rol van GLP-1-medicatie bij Alzheimer en andere hersenaandoeningen.

De komende jaren worden daarom cruciaal: steeds meer onderzoeksresultaten zullen duidelijk maken waar deze medicijnen nog meer kunnen bijdragen.

In het kort: De toekomst van GLP-1’s ziet er veelbelovend uit, met minder bijwerkingen, een breder scala aan toepassingen en een grotere rol in de zorg voor zowel lichaam als geest.

Conclusie

GLP-1-medicatie is geen wondermiddel, maar wel een veelbelovende doorbraak in de gezondheidszorg. Wat begon als behandeling voor diabetes, biedt nu voordelen voor gewichtsverlies, en mogelijk voor je hartgezondheid, hersenfunctie en mentale gezondheid.

Wel geldt nog steeds: een gezonde leefstijl blijft de basis. En omdat we nog niet alles weten over de lange termijn, is het belangrijk om je situatie met een arts te bespreken voordat je start.

Is gewichtsverliesmedicatie de juiste keuze voor jou?

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen, maar lukt het niet om je streefgewicht te bereiken en te behouden? Dan kan gewichtsverliesmedicatie mogelijk de oplossing voor je zijn. Vul onze korte vragenlijst in en ontdek direct wat voor jou mogelijk is.

Medically reviewed by
doctor image
Dr. Kelly Anderson
Family Physician, MD, CCFP (EM)

FAQs

Wat zijn GLP‑1-medicijnen precies?

Zogenaamde ‘GLP‑1-receptoragonisten’ zijn medicijnen die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor diabetes type 2, maar inmiddels ook worden ingezet voor gewichtsverlies. Ze bootsen het natuurlijke hormoon GLP‑1 na, dat onder andere je eetlust remt en bloedsuiker reguleert.

Welke gezondheidsvoordelen zijn er naast gewichtsverlies?

Uit recente studies blijkt dat deze medicijnen mogelijk bijdragen aan een lager risico op onder andere:

  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Slaapapneu
  • Dementie en Alzheimer
  • Depressie
  • Lever- en nierfalen
  • Infecties
Zijn de gezondheidsvoordelen van afslankmedicatie bewezen?

Niet helemaal. De meeste bevindingen zijn gebaseerd op statistische verbanden uit grote studies. Ze wijzen op mogelijk gunstige effecten, maar er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of het ook om directe oorzaken gaat.

Is de afslankmedicatie zelf verantwoordelijk voor die voordelen?

Dat is nog niet duidelijk. De voordelen kunnen komen door het medicijn zelf, het gewichtsverlies dat het veroorzaakt, of een combinatie van beide.

Hebben mensen zonder diabetes ook baat bij deze middelen?

Ja, steeds meer onderzoeken (zoals de SELECT-studie) laten zien dat ook mensen zonder diabetes profiteren van gewichtsverlies en gezondheidswinst. 

Zijn er risico’s of bijwerkingen?

Zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen zijn, zoals misselijkheid, diarree of verstopping. In zeldzame gevallen zijn er zorgen over galblaasproblemen of alvleesklierontsteking. Overleg altijd met een arts voor je start.

Kan afslankmedicatie slaapapneu verminderen?

Mogelijk wel. Uit recent onderzoek (zoals de SURMOUNT-OSA-studie) bleek dat medicijnen als tirzepatide het aantal ademstops per uur aanzienlijk kunnen verminderen bij mensen met obesitas.

Wordt deze medicatie vergoed?

Dat hangt af van onder andere je verzekering en medische indicatie. In veel gevallen wordt het alleen vergoed bij een combinatie van obesitas met bijvoorbeeld diabetes of andere risicofactoren.

Resources

[1] Xie, Y., et al. (2025). Mapping the effectiveness and risks of GLP-1 receptor agonist. Nature Medicine, 31(3), 951-962 (bron).

[2] Hendershot, C. S., et al. (2025). Once-weekly semaglutide in adults with alcohol use disorder: a randomized clinical trial. JAMA Psychiatry, 82(4), 395-405 (bron).

[3] Lincoff, A. M., et al. (2023). Semaglutide and cardiovascular outcomes in obesity without diabetes. The New England Journal of Medicine, 389(24), 2221-2232 (bron).

[4] Perkovic, V., et al. (2024). Effects of semaglutide on chronic kidney disease in patients with type 2 diabetes. The New England journal of medicine, 391(2), 109-121 (bron).

[5] Nørgaard, C. H., et al. (2022). Treatment with glucagon-like peptide-1 receptor agonists and incidence of dementia: Data from pooled double-blind randomized controlled trials and nationwide disease and prescription registers. Alzheimer's & dementia (New York, N. Y.), 8(1), e12268 (bron).

[6] Liu, W., et al. (2015). Neuroprotective effects of lixisenatide and liraglutide in the 1-methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine mouse model of Parkinson's disease. Neuroscience, 303, 42-50 (bron).

[7] Zhang, L., et al. (2019). Semaglutide is neuroprotective and reduces α-synuclein levels in the chronic mptp mouse model of Parkinson's Disease. Journal of Parkinson's disease, 9(1), 157-171 (bron).

[8] Malhotra, A., et al. (2024). Tirzepatide for the treatment of obstructive sleep apnea and obesity. The New England journal of medicine, 391(13), 1193-1205 (bron).

[9] Wang, B., et al. (2013). Blood pressure-lowering effects of GLP-1 receptor agonists exenatide and liraglutide: a meta-analysis of clinical trials. Diabetes, Obesity & Metabolism, 15(8), 737-749 (bron).

[10] Mantovani, A., et al. (2021). Glucagon-like peptide-1 receptor agonists for treatment of nonalcoholic fatty liver disease and nonalcoholic steatohepatitis: an updated meta-analysis of randomized controlled trials. Metabolites, 11(2), 73 (bron).

[11] Wang, L., et al. (2024). GLP-1 receptor agonists and colorectal cancer risk in drug-naive patients with type 2 diabetes, with and without overweight/obesity. JAMA Oncology, 10(2), 256-258 (bron).

[12] Masson, W., et al. (2024). Anti-inflammatory effect of semaglutide: updated systematic review and meta-analysis. Frontiers in Cardiovascular Medicine, 11, 1379189 (bron).

[13] Li, Y., et al. (2003). Glucagon-like peptide-1 receptor signaling modulates beta cell apoptosis. The Journal of Biological Chemistry, 278(1), 471-478 (bron).

[14] Bliddal, H., et al. (2024). Once-weekly semaglutide in persons with obesity and knee osteoarthritis. The New England Journal of Medicine, 391(17), 1573-1583 (bron).

[15] Foer, D., et al. (2023). Association of GLP-1 receptor agonists with chronic obstructive pulmonary disease exacerbations among patients with type 2 diabetes. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 208(10), 1088-1100 (bron).

[16] Chen, X., et al. (2024). The antidepressant effects of glp-1 receptor agonists: a systematic review and meta-Analysis. The American Journal of Geriatric Psychiatry: Official Journal of the American Association for Geriatric Psychiatry, 32(1), 117-127 (bron).

Get on-demand treatment for your daily health.
Find your treatment